P3 Purmerend 10/2/2018

2000 motels in concert

Datum
20 februari 2018

Band samenstelling

Wouter Helmink – keyboard, zang
Olga Meijer – zang – percussie
Jan van der Veen – lead- en slaggitaar
Karsten van Straten – drums – percussie – zang
Rob Brons – keyboard – zang
Achille Reggazoni – basgitaar – zang

Locatie
P3* Purmerend
*Pop, Podium, Purmerend, is een pop- en cultuurpodium van de stad Purmerend. De zaal biedt plaats aan 1000 bezoekers. Het podium bestaat uit twee zalen. Ruime, moderne opzet met een strakke foyer die toegang geeft naar de grote zaal.

Publiciteit
P3 toont een maand- en jaarprogramma met daarop de poster. De band zelf
maakt promotie via Facebook en het versturen van uitnodigingen aan gegadigden.

Bij aankomst valt boven de ingang van de concertzaal de lopende lichtreclame als aankondiging voor het optreden direct op … Zappa Tribute 2000 Motels 21.00 uur.

Toegangsprijs : € 12,50

Podium / Techniek / Bar

Modern en professioneel van opzet, sfeer van een poppodium, belichting en geluidstechniek professioneel. Blikvanger is de aangeklede Torso met Zappashirt, waarop de wens “Zappa for President ” de ultieme utopie benadrukt … Zappa, een musicus/componist uit de vorige eeuw? Niets is minder waar, zijn legendarische muziek leeft, stimuleert, daagt uit en blijkt zeer actueel ; een reden te meer een Tribute aan hem te wijden.

Programma/ Playlist

Geen voorprogramma, geen aankondiging van de band ( ? )
Met de openingsmonoloog van Lumpy Gravy opent bandleider Wouter Helmink de avond met de constatering dat het uiteindelijk om de muziek gaat … “Music is the Best ”
De zes bandleden komen ontspannen over en onder een eerste applaus worden we overdonderd door het claustrofobische SanBernardino, de autobiografische binnenkomer van One Size Fits All, gevolgd door het prachtige Magic Fingers, de klaagzang Can’t Afford No Shoes en het bedwelmende Bamboozled by Love. De playlist blijkt samengesteld op basis
van contrasterende effecten en een tamelijk willekeurige greep uit het Zapparepertoire. Als brug tussen de series worden Zappa-oneliners gebruikt met hier en daar een introductie in het Nederlands .

De drijfveren van de band, zich volledig vast te bijten op de zangtechnisch, maar vooral ook instrumentaal vaak zeer complexe composities, blijken in de loop van het programma in nummers als Trouble Every Day, Caroline Hardcore Ecstasy, Camarillo Brillo, City of Tiny Lights, Penguin in Bondage en het ontroerend subtiel gebrachte Village of the Sun. Afsluiter en hypnotiserende apotheose van de show is het overgetelijke Muffin’ Man …
In het slotapplaus werd ik op de schouder getikt door iemand achter me…”Niets meer aan doen ! ” hoorde ik hem zeggen. Tóch denk ik, dat de muzikale ontdekkingstocht van 2000 Motels nog maar net begonnen is …
De Band verdient volle zalen !

 

Ben Helmink